Miten Bitcoin sai alkunsa?

Pitkä tarina lyhyesti

Nykyään lähes kaikki ovat kuulleet puhuttavan Bitcoinista, mutta mikä on Bitcoin? Yksinkertaisimmillaan sanottuna; käyttäjien kehittämä ja määrittämä virtuaalinen valuutta ja sen maksujärjestelmä internetissä. Se on ensimmäinen hajautettu vertaisverkossa toimiva (P2P) maksujärjestelmä, jota ylläpitävät ja hallitsevat sen käyttäjät.

Ensimmäinen askel kohti Bitcoinia otettiin vuonna 2007, kun alkuperäinen ohjelmakoodi alkoi muodostumaan. Lopulta marraskuussa 2008 nähtiin ensimmäinen julkaisu metzdowd.com-sivuston The Cryptography postituslistalla ohjelmoijan tai ohjelmoijien toimesta. Julkaisu otsikoitiin: ”Bitcoin: A Peer-to-Peer Electronical Cash System”, ja julkaisijana oli Satoshi Nakamoto.

Ohjelman virallinen julkaisu tapahtui kahta kuukautta myöhemmin tammikuussa 2009, kun Nakamoto oli saanut viimeiset kokeilut ja testit suoritettua. Tammikuun kolmantena päivänä Bitcoinin olemassaolo muuttui todeksi Bitcoinin ensimmäisen lohkon louhimisen ja muodostumisen myötä. Päivämäärällä 9.1.2009 Nakamoto julkaisi jo ensimmäisen päivityksen ohjelmaan, joka sisälsi muutamia vikojen korjauksia.

Nakamoto on myös taho Bitcoin.org-sivuston takana, jota hän käytti yhteistyön avaamiseen ja edistämiseen kehittäjien välillä. Henkilö/henkilöt Satoshi Nakamoton takana ovat kuitenkin pysyneet mysteerinä koko tämän ajan, sillä mitään tietoja joista ko. tahon/tahot olisi saatettu tunnistaa, ei jaettu tiiviistäkin yhteistyöstä huolimatta muiden kehittäjien tietoon. Kahden vuoden yhteistyön jälkeen marraskuussa 2010, Nakamoto ojensi vetovastuun Gavin Andresenille ja katkaisi samalla omat siteensä projektiin.

Nakamoto ilmaantui kuitenkin yllättäen pinnalle jälleen huhtikuun loppupuolella 2011, kun ohjelmistokehittäjä Mike Hearn sai sähköpostiviestin; ”Olen siirtynyt muiden projektien pariin. Se (Bitcoin) on hyvissä käsissä Gavinin ja muiden kanssa”. Tästä eteenpäin ei Nakamotosta ole kuultu enää mitään, eikä ilmeisesti tiedetä minkä uuden tai uusien projektien pariin hän on siirtynyt.

Kuka muu?

Nykyään yhteisö on Bitcoinin parissa työtä jatkaneiden kehittäjien myötä laajentunut huomattavasti suuremmaksi vuosien takaisesta. Bitcoin Core -projektilla on laaja avoimen lähdekoodin kehittäjien ryhmä avustajineen, jotka tutkivat, suorittavat verkkoarviointia, testaavat ja niin edelleen. Tämä kaikki ei kuitenkaan voi toimia ilman ylläpitäjiä, jotka ovat sitoutuneet vastuuseen avustajien tuottamien palojen liittämisestä yhdeksi toimivaksi kokonaisuudeksi. Ylläpitäjät myös tekevät viimeisen tarkistuksen jokaisen osion turvallisuudesta lopullista projektia kohtaan. Tällä hetkellä luultavasti tunnetuimpia Bitcoin Core -ylläpitäjiä ovat Wladimir J. van der Laan, Jonas Schnelli ja Marco Falke.

Vuosina 2010 – 2014, Bitcoinin pääkehittäjänä toimi Gavin Andresen. Alunperin hän työskenteli kehittäjänä 3D-grafiikan ja virtuaalitodellisuusohjelmistojen parissa, kunnes siirtyi kehittämään tuotteita Bitcoin-markkinoille.

Tätä kautta hänet huomasi Satoshi Nakamoto, joka valitsi hänet pääkehittäjäksi Bitcoin Core -projektiin. Kaksi vuotta pääkehittäjän tehtävien aloittamisen jälkeen, Andresen perusti Bitcoin Foundationin. Säätiön pääasiallinen tehtävä on tukea kryptovaluuttojen kehitystyötä. Huhtikuussa 2014 Andresen ojensi tehtävänsä pääkehittäjänä edelleen van der Laanin jatkettavaksi.

Huhtikuussa 2013 Jonas Schnellistä tuli myös Bitcoin Coren kehittäjä, ja yksi Bitcoin- lompakko Digital Bitboxin perustajajäsenistä. Schnelli myös kehitti libbtc:n, Bitcoin- arkiston kirjoitettuna C-kielellä, joka on saatavilla lähes kaikkiin käyttöjärjestelmiin.

Vuotta myöhemmin van der Laan ilmoitti, että Marco Falke toimii jatkossa testauksen, ja laaduntakauksen ylläpidossa Bitcoin Coressa. Ilmoituksessaan van der Laan ylisti Falken menestystä ohjelmiston puitteiden testauksessa, ja muissa tärkeissä asioissa.

Kehittäjät pyrkivät aina pitämään ohjelmistonsa modernina, joten vuosien mittaan on Bitcoininkin ohjelmistoon lisätty suuria määriä päivityksiä; Linux- ja Qt-käyttäjäystävälliset versiot, LevelDB ja niin edelleen. Lopulta versiosta 0.9.0 alkaen, ohjelman nimeksi vaihdettiin Bitcoin Core. Tänä päivänä viimeisin päivitys on Bitcoin Coren versio 0.14.2, joka julkaistiin 17.6.2017.

Faktaa vai fiktiota?

Satoshi Nakamoton on mm. väitetty olleen japanilainen, syntymäajaltaan 5.4.1975. Fakta kuitenkin on, ettei Nakamoton Bitcoin-dokumentaatioita ole julkaistu japaniksi, ja hänen englannin kielen täydellinen tietämys on herättänyt epäilyksiä muun Bitcoin-yhteisön keskuudessa.

Nakamoton nimellä on arveltu myös olevan piilomerkitys, sillä englanniksi käännettynä nimi voisi tarkoittaa ”quick-witted/wise (Satoshi) inside (Naka) foundation (Moto). Suomeksi ko. lausetta on hieman hankalampi kääntää niin, että se tarkoittaisi mitään järkevää (lähin järkeenkäypä lause suomeksi; nopeasti/viisaasti perustettu säätiö). Tämä on kuitenkin vain yksi monista käännöksistä, sillä nimi voidaan kääntää sanoja tulkitsemalla useaankin eri muotoon kuten ”born from the ashes (Satoshi)”, sekä ”central origins (Nakamoto)”. Näistä mahdollisista käännöksistä tulkitsemalla on saatu mm. tulkittua lause ”born from the ashes of centralization”. Nämä kaikki ovat kuitenkin vain tulkintoja ja arvauksia, joita on yhtä paljon kuin asiasta keskustelevia henkilöitäkin. Satoshi Nakamoton todennäköisin tulkinta saattaa siis myös olla se, että nimi on vain valikoitunut satunnaisesti ilman mitään piilomerkityksiä.

Joten nykyäänkin Bitcoinin kehittäjän henkilöllisyys on pimeän peitossa. Onko kyseessä mies, nainen vai useampia henkilöitä? Muutama nimi kuitenkin on noussut näkyvämmin esille veikkauksissa Nakamoton henkilöllisyydestä; Litecoinin kehittäjä Charlie Lee, edesmennyt tietotekniikan tutkija Hal Finney, ja hänen lähellä asunut Dorian Nakamoto (syntymänimeltään Satoshi). Lee ja Nakamoto kuitenkin ovat katkaisseet huhuilta ja spekulaatioilta siivet.

Bitcoinin kehittäjän todellinen henkilöllisyys on pysynyt ja näyttää jatkossakin pysyvän mysteerinä, mutta hänen aloittama työnsä kuitenkin elää vahvana monien älykkäiden ja ahkerien kehittäjien myötä Bitcoin-yhteisössä.

Vapaasti suomennettu
Alkuperäinen artikkeli: https://cointelegraph.com/news/who-created-bitcoin-long-story-short
Alkuperäinen julkaisija: Kari Stray

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *