Mikä on Bitcoin?

 

 

Tervetuloa tutustumaan Bitcoinin maailmaan!

Ymmärtääksesi Bitcoinia ei vaadita insinöörin tai ekonomistin koulutusta, riittää että ymmärrät rahan ja valuutan perinteisen tarkoituksen vaihdannan välineenä.

Oravannahoista virtuaalivaluuttaan

Rahan kehitys on kulkenut oravannahoista hopeakolikoiden kautta aina paperirahaan ja nykyaikaiseen pankkijärjestelmän digitalisaatioon. Internetin ja teknologian kehityksen myötä elämmekin murrosaikaa, joka vähentää perinteisen käteisen valuutan asemaa ja siirtää nykyaikaisten pankkien toiminnan entistä enemmän digitaalisiin maksukäytäntöihin.

Käytännössä nykypäivänä asioidessasi suuri osa maksutapahtumista tapahtuu digitaalisesti; palkkasi maksetaan tilisiirtona työnantajalta tilillesi sovitusta työstä sovitun mukaan, maksat laskusi sopimusten mukaan, kaupassa asioidessakin tapahtuu maksu usein digitaalisesti korttimaksulla.

Tämä kaikki alkaakin muistuttaa käytännön tasolla yhä enemmän virtuaalivaluuttaa, kuten Bitcoinia.

Bitcoin vaihdon välineenä

Bitcoinin on tarkoitus toimia kuten minkä tahansa perinteisenkin valuutan. Sen tarkoitus on toimia vaihdon välineenä, todistuksena kahden ihmisen keskinäisestä sopimuksesta. Käytännössä tämä tapahtuu maksutapahtumana. X-määrä Bitcoinia vaihtaa omistajaa ja tästä syntyy yksilöllinen dokumentti. Toisin sanoen teette toisen osapuolen kanssa julkisen sopimuksen, joka tallentuu BTC:n lohkoketjuun ja on kaikkien nähtävissä.

Lompakkonne tunnisteet näkyvät julkisesti, mutta ei pelkoa, vaimosi ei saa tietää tuhlailustasi, ellei hän satu tietämään BTC-osoitettasi (ns. lompakko). Tämä ei avaa myöskään muille mahdollisuutta päästä käsiksi varoihisi, sillä tämä vaatisi yksityisen avaimesi, jonka pystyt huolellisuudella ja varovaisuudella pitämään turvassa.

Periaatteessa se on juurikin näin yksinkertaista ja muistuttaa hyvinkin pitkälti perinteistä tilisiirtoa. Toisaalta raapaisu pintaa syvemmältä saattaa selventää paremmin, miksi juuri Bitcoin onkin nostanut asemiaan markkinoilla.

Miksi Bitcoin? Pikainen katsaus tekniikkaan ja luonteeseen valuuttana

Bitcoin on avoimeen lähdekoodiin perustuva kryptovaluutta, joten kaikki siirrot ovat nähtävissä (mm. https://blockchain.info/). Läpinäkyvyys onkin tervetullutta valuutalle ainakin omasta mielestäni ja herättää itsessäni luottamusta. Virallisista keskuspankkien hallinnoimista valuutoista poiketen Bitcoin toimii hajautetusti, eikä se ole minkään yksittäisen tahon hallinnoitavissa. Täten se seuraakin valuutan perinteistä käyttöä paremmin kuin nykyaikainen pankkijärjestelmä.

Bitcoin perustuu lohkoketjuteknologiaan, joka toimii pakkaamalla ja tallentamalla siirrot yhteen suurempaan lohkoon, joka sidotaan aiempaan ketjuun. Syntyy siis jatkuva ketju, joka lähti ensimmäisestä lohkosta ja jatkaa kulkuaan. Kolikoiden maksimimäärä on rajattu 21 miljoonaan kappaleeseen ja niitä syntyy joka kuudes tunti louhinnan sivutuotteena. Jatkuvuuden kannalta on olennaista tämän palkkion puolittuminen 210,000 lohkon välein. Louhijat ylläpitävät verkon turvallisuutta yllä laskentateholla, lisää tietoa louhinnasta luvassa muissa artikkeleista. Bitcoinin teknisestä puolesta kannattaa muutenkin lukea lisää muista artikkeleista, kuten siinä toimivista pienemmistä kryptovaluutoista ja kehitystyöstä.

Tämä kaikki tekee mahdottomaksi uuden valuutan luomisen tyhjästä ja näin ollen inflaation riskit näiltä osin on mitätöity. Deflaatio kuitenkin on tässä mallissa hyvinkin mahdollista, mutta tuskinpa siitä haittaa on jos omistamasi valuutan arvo kasvaa. Tämä perustuu suurimmaksi osaksi kysynnän ja tarjonnan lakiin, jossa rajattu saatavuus kohtaa kasvavan kysynnän.

Tässä vaiheessa haluankin muistuttaa, että kyseessä on vasta tuore valuutta, josta on vasta huippu näkyvillä. Näen sen näin varhaisessa vaiheessa ennemminkin vasta sijoituskohteena itse, vaikkakin yhä useampi liike ja kauppakumppani hyväksyy Bitcoinin maksuna.

Poimintoja ja pohdintoja Bitcoinin saamista kritiikeistä

Bitcoin on ollut myös arvostelun kohteena mm. Bitcoinin käytöstä rikollisessa kaupankäynnissä ja mahdollisuudella manipuloida sen arvoa.

Sen toimintaa ei ylläpidä tai elvytä valtiot tai pankit, täten se ei ole toisaalta myöskään riippuvainen niistä. Vielä saamatta vakaampaa asemaa ja tunnustusta valuuttana näenkin vielä Bitcoinin ennemmin sijoituskohteena, kuten kullan tai osakkeet. Manipulointi näissäkin on hyvin mahdollista ja arvoon voi vaikuttaa esimerkiksi suuren kullanomistajan kätkemällä kultaa ja päästämällä sitä valtavasti markkinoille.

Rikollisuuden suhteen herääkin mieleeni sanonta “aseet eivät tapa vaan ihmiset”, itselleni ei tule mieleen yhtäkään valuuttaa, jota ei olisi käytetty rikollisessa toiminnassa. Kuulostaisi lähinnä absurdilta esittää sama kritiikki esimerkiksi dollaria kohtaan.

Toivottavasti koit tekstin hyödylliseksi ja ymmärrät Bitcoinin perusteet!

Muista lukea myös muita artikkeleita joista löytyy hyödyllistä tietoa.

Kolikkokeisari ja työryhmä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *