Bitcoin Cash

Elokuun ensimmäinen päivä Bitcoinin lohkoketjusta jakaantuu vaihtoehtovaluutta, BitcoinCash. Aikaisemmin esimerkiksi Clams ja Byteball ovat jakaneet omaa vaihtoehtovaluuttaansa Bitcoin-omaisuuksien perusteella. Bitcoin Cash eroaa näistä jatkamalla Bitcoinin lohkoketjua omassa erillisessä lohkoketjussaan.

BITCOIN CASH

Vaikka Bitmain ilmoitti hyväksyntänsä SegWit2X-päivitykselle, Jihan Wu (Bitmaintech) ja Roger Ver (Bitcoin Foundation) julkaisivat oman vaihtoehtovaluuttansa. Bitcoin Cash jakautuu Bitcoinin lohkoketjusta 1.8.2017 Suomen aikaa 15:20. Tällöin Bitcoinin lohkoketju jatkaa normaalisti, mutta mahdollisesti hieman kevennetyllä louhintateholla, koska osa louhijoista voi siirtää tehojaan uuteen Bitcoin Cashin lohkoketjuun. Bitcoin Cash aloittaa siitä, missä tilassa Bitcoinin lohkoketju kyseisenä ajan hetkenä on.

Erona varsinaiseen Bitcoinin lohkoketjuun on, että Cashissa lohkojen maksimikoko on asetettu suurten louhijoiden toivomaan kahdeksaan megatavuun. Bitcoin Cashiin on lisätty myös nopeampi vaikeustason muutos, jolla kehittäjät tähtäävät Bitcoinia nopeampaan lohkoketjun toimivuuden saavuttamiseen. Lisäksi Bitcoin Cashin koodissa on suojattu mahdollisuus, jolloin ketjujen siirrot voisivat mennä keskenään sekaisin.

Tavallisen Bitcoin-käyttäjän kannalta se tarkoittaa sitä, että saat mahdollisesti Bitcoin-omistuksia vastaavan määrän Bitcoin Cashia. Ensimmäinen tapa saada Bitcoin Cashit on pitää Bitcoininsa omassa lompakossa, jonka private keyn omistat. Toisessa tapauksessa kolmas osapuoli, pörssi, hyvittää myös Bitcoin Cashin tilillesi. Yleisimmistä palveluista Bitfinex, Bittrex, Changelly, CEX, Gemini, Kraken ja Localbitcoins ovat luvanneet hyvittää Bitcoin Cashin asiakkaidensa tileille. Poloniex ei ole ilmaissut aikomustaan hyvittää tai olla hyvittämättä Bitcoin Cashia.

Kraken, Gemini ja Changelly ovat ilmoittaneet aloittavansa Bitcoin Cashin markkinat. Lisäksi ViaBTC tarjoaa jo nyt mahdollisuutta spekuloida Bitcoin Cashin hinnalla.

MIHIN BITCOIN CASH VOI VAIKUTTAA?

Ensimmäinen suora vaikutus Bitcoin Cashilla on Bitcoinin louhintatehoon. Riippuen Bitcoinin ja Bitcoin Cashin sen hetkisistä hinnoista louhintatehoa voi siirtyä Bitcoinilta Bitcoin Cashille, jolloin alkutilanteessa molemmat lohkoketjut käsittelevät siirtoja normaalia hitaammin. Tämä johtuu siitä, että 15:20 molemmilla ketjuilla on sama vaikeustaso, mutta todennäköisesti vaikeustasoon nähden matalampi louhintateho. Tämän vuoksi kannattaa odottaa tuon ajankohdan jälkeen, että viralliset tahot kuten pörssit ilmoittavat, että on turvallista siirtää kyseisiä valuuttoja.

Kun halukkaat saavat Bitcoin Cashinsä haltuunsa, voi pelko Bitcoinin negatiivisesta hinnanmuutoksesta nousta liian suureksi, jolloin ostot eivät enää pysty pitämään hintaa sen hetkisellä tasolla. Tällöin massat kiirehtivät turvaamaan omaisuutensa arvon virallisena valuuttana. Mikäli pelko arvon laskusta vältetään, markkinat todennäköisesti alkavat hinnoittelemaan tulevaa Bitcoinin SegWit-aktivointia, joka ajoittuu elokuun loppupuolelle ja tapahtuu suurella todennäköisyydellä.

Kirjoitushetkellä Bitcoin Cashin futuurit ovat noin 300 euron arvoisia. Todennäköisesti tiistaina Bitcoin Cashin tarjonta on kysyntää suurempaa, jolloin sen hinta laskee alle nykyisen futuurin arvon. Tarjonnan suuruus johtuu siitä, että monet kategorisoivat sen virheellisesti ilmaiseksi rahaksi. Sitä se ei kuitenkaan ole, vaan se on joko nykyisellään hinnoiteltu Bitcoinin arvoon tai hinnoitellaan tiistaina ja sitä seuraavina päivinä.

Mikäli Bitcoinin arvo pysyy varsin muuttumattomana jakautumisen jälkeen, myös vaihtoehtovaluuttojen hinnankorjaus ylöspäin on mahdollinen tapahtuma. Tämä kuitenkin todennäköisesti vaatii suhteellisen stabiilin Bitcoinin hinnan.

Näiden mahdollisuuksien lisäksi Roger Ver ja Jihan Wu voivat yrittää vaikuttaa Bitcoinin hintaan negatiivisesti ja Bitcoin Cashin hintaan positiivisesti. Ennakkoasetelmien perusteella Bitcoinilla on laajempi yhteisön tuki, mutta vaikeustasomuutosten vuoksi Bitcoin Cash voi saavuttaa toimintavarmuuden nopeammin. Lisäksi Rogerin ja Jihanin takataskusta voi löytyä vielä yllättäviä strategioita, joilla he pyrkivät saavuttamaan laajempaa hyväksyntää Bitcoin Cashille.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *